1 keer per maand boodschappen doen

Je boodschappen in 1 keer voor de hele maand kopen

Wat?! Voor de hele maand je boodschappen in huis halen?
Dat gaat toch niet! Bij het lezen van deze titel komen er vast vragen in je op. Hoe doe je dat met verse groenten en fruit? En is dat niet verschrikkelijk saai qua maaltijden? Waarom zou je dat willen doen?

Toch deed ik het. Afgelopen zondag maakte ik een plan zodat wij in één keer voor de hele maand boodschappen konden doen. Het stond op mijn ‘dat wil ik eens proberen’ lijstje. Na wat overtuigende argumenten stemde man lief ook in, met mijn wellicht krankzinnig plan 😉 Het leek mij leuk om mijn ervaring hier te delen.

Mijn doel is om:

 • minder geld aan eten uitgeven
 • gezond en gevarieerd te eten
 • meer vrije tijd

Kortom niet een paar keer per week naar de supermarkt om vervolgens met meer thuis te komen dan je eigenlijk wilde. Wij doen altijd weekboodschappen maar toch gingen we zeker nog 2 keer extra voor verschillende dingen.

Vandaag vertel ik je hoe ik een plan maakte. Wanneer je voor een maand boodschappen gaat doen is dat wel nodig. Ook zal ik iedere week terug blikken hoe het is gegaan. Hebben we genoeg in huis of moesten we nog iets bijhalen? Met natuurlijk ook foto’s van wat we gegeten hebben.

Boodschappen voor één maand plannen

Wat heb je nodig voor een goede planning?

 • een maandmenu op papier waar je de maaltijden in kan plannen
 • een inschatting kunnen maken wat je wekelijks koopt aan voeding
 • een vriezer
 • 2 uurtjes om alles te plannen
 • tijd om boodschappen te doen (Ik deed het online om het ons nog makkelijker te maken)

voorbeeld-maandplanner-ontbijt-lunch-en-diner

Ik ben begonnen met een maandmenu waar ik alle avondmaaltijden heb gepland. Op Pinterest vind je verschillende monthly planners die je kan uitprinten. Hierboven zie je een planner waarop je ook ontbijt en lunch kan plannen. Ik heb dit niet gedaan, omdat mijn ontbijt bijna altijd havermout of yoghurt is en mijn man graag boterhammen bij de lunch eet. Ook eten we vaak restjes van het avondeten als lunch. Wel haal ik extra groente en granen in huis om ook andere lunches voor te kunnen bereiden als mealprep.

voorbeeld-maandmenu-plannen

De maandboodschappen bestel ik online. We hebben geen auto en op de fiets vind ik dit niet zo praktisch. Het bespaard ons ook veel tijd. En ik hoefde geen bezorgkosten te betalen. Normaal gaan we naar verschillende supermarkten, maar we kunnen niet bij iedere supermarkt online bestellen. Voor de maandboodschappen heb ik het nu bij 1 supermarkt gehouden.

img_7016

31 Avondmaaltijden

Om het mezelf makkelijk te maken heb ik elke dag van de week een soort maaltijd toegekend.

Maandag: Pasta
Dinsdag: Aardappelen/rijst
Woensdag: recept uit een kookboek of van een andere website
Donderdag: Stampot
Vrijdag: Rijst en Curry (Sri Lankaans)
Zaterdag: Zoete aardappel, salade en vis
Zondag: Soep (zelfgemaakt) met brood

De boodschappenlijst voor een maand

Het lijkt me niet zo interessant om te lezen wat ik precies gekocht heb. Wel vertel ik hoe ik voor een maand aan groenten, fruit, zuivel, vlees, vis etc in huis haal.

Groenten voor een maand kopen

De wekelijkse planning van de avond maaltijden heb ik als leidraad gebruikt voor de volledige maaltijden. Voor de eerste week gebruik ik vooral ingrediënten die we nog in huis hebben en verse groenten. De tweede week heb ik groenten gepland die je vaak wat langer kan bewaren zoals wortels, bieten, pompoen en kool. De derde week staan diepvries groenten bij de maaltijden. Wist je dat diepvries groenten vaak meer vitaminen bevatten dan verse groenten. Ze worden direct na het oogsten ingevroren. Verse groenten uit je koelkast liggen vaak al een tijdje in de supermarkt voor je ze op eet. Hierbij verliezen ze meer vitaminen en mineralen in vergelijking met diepvriesgroenten. De vierde en laatste week heb ik groenten gepland die uit de vriezer en pot (zonder toevoegingen) komen, maar ook een bietenstamppot van voorgekookte bieten die je lang kan bewaren. Aardappelen, uien en knoflook kan je gemakkelijk voor een maand in huis halen.

Fruit voor een maand
Appels hebben we nog volop van onze appelboom die hoef ik niet te kopen. Ik kies voor heel veel bananen, een grote bak kiwi’s, sinaasappels en diepvriesfruit (bessen, frambozen).

pittige-sushi-rol

Vlees, vis, eieren en vleesvervangers en andere dierlijke producten
Alleen mijn man eet vlees, hij heeft wat vlees gekozen die we in porties kunnen invriezen. Voor vis heb ik garnalen, tonijn (uit blik), zalm en kabeljauw bedacht. De eerste twee bestel ik via de supermarkt, de andere koop ik liever bij de viskraam op de markt. De vis vries ik ook porties in. Ik heb twee doosjes eieren besteld (totaal 24 stuks), maar dit is waarschijnlijk niet voldoende. Ik heb een paar vleesvervangers besteld waarvan de meeste zeker 3 weken bewaard kunnen worden. Andere vries ik in. Mijn man eet soms vleeswaren die heb ik gekocht samen met kaas. Dit gaat deels de koelkast in en de rest gaat de vriezer in.
Tot slot hebben we nog melk en yoghurt. Deze heb ik voor 2 weken gekocht. Waarschijnlijk moet ik dit samen met brood en eieren nog halverwege de maand bijhalen. Alles in 1 keer kopen gaat me denk ik niet lukken, de vriezer is te klein. Mocht ik slechts 1 keer deze maand nog wat producten hoeven halen dan zou dit toch enorm schelen.

Houdbare producten 
De makkelijkste categorie. Ik maakte een lijstje van alles wat we normaal gesproken iedere week halen. Dit is het zo ongeveer:

 • Granen en pasta: pasta, lasagne bladeren, rijst, couscous, quinoa, havermout, rijstwafels
 • Amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk
 • Uit blik of pot: tomatenblokjes, tomatenpuree, kikkererwten, mais
 • Noten: walnoten, cashewnoten, pijnboompitten (ongebrand ongezouten)
 • Overig: Pindapasta, citroensap, pure chocolade

Brood (zuurdesem spelt) koop ik voor mij en Seth bij de natuurwinkel. Mijn man eet het volkoren brood van de supermarkt.

eetclean-lunch

Tot slot heb ik met al bovenstaande ingrediënten een lange boodschappenlijst gemaakt en online een bestelling geplaatst. Dinsdag kreeg ik de boodschappen binnen. Zo handig, ik had het nooit eerder laten bezorgen. Wat scheelt dat veel tijd zeg!
Voor de bestelling werd bezorgd heb ik de koelkast en vriezer schoongemaakt. Direct even alles bekeken op houdbaarheid en opgeruimd. De lege koelkast was snel aangevuld en de afgelopen dagen aten we met smaak.

De maaltijden die voor deze week ingepland stonden hebben we nog niet allemaal gegeten. Daarover meer aanstaande woensdag, dan zal ik iedere week een korte update delen.

Is dit plannen niets voor jou? Een volledig kant en klaar maandmenu mèt boodschappenlijst vind je ook in het Eetclean Maandmenu.

Ik ben erg benieuwd of er meer mensen zijn die 1x per maand boodschappen doen? Wat zijn jouw tips een ideeën hierover? Lijkt het je handig of juist niet?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2015 - 2018. Created by Eetclean Powered by WordPress.