Alles over Kruiden: kaneel

Elke woensdag deel ik een korte informatieve blog waar ik één kruid of specerij bespreek.

Inmiddels kwamen er al twee artikelen online over Peterselie en Bieslook. Meer algemene informatie over kruiden en hoe je ze het beste kan gebruiken lees je hier.

Vandaag is Kaneel aan de beurt, lees je mee? Ik vertel hoe je zelf eenvoudig kaneelthee kan maken, waarom mijn man uit Sri Lanka niet zo dol op kaneel is en welke eet clean recepten met kaneel je op de website kan vinden.

Het kruid van deze week is Kaneel:

Als er 1 specerij is die ik echt dagelijks gebruik dan is het toch wel kaneel! Ik doe dit iedere ochtend bij mijn havermout, door een smoothie, bij pannenkoeken en ga zo maar door. Voor eet clean recepten met kaneel scroll direct even naar beneden.

Wist je dat kaneel afkomstig is van de bast van de kaneelboom? De kaneelstokjes zijn gedroogde stukjes bast die in elkaar gelegd zijn. Mijn man komt uit Sri Lanka waar de kaneelbomen in de achtertuin groeien. Ik heb weleens kaneel stokken van meer dan 1 meter lang gezien, jammer genoeg kon ik daar zelf geen foto van terug vinden daarom onderstaande die ik online tegen kwam. Leuk detail: mijn man heeft meteen door als ik extra kaneel in mijn recepten verwerk, hij is helemaal geen fan van kaneel. Hij heeft zijn grootouders als kind regelmatig geholpen met het oogsten van de kaneel, wat hard werken was. Als ik zijn verhaal mag geloven kreeg hij er een muisarm van 😉

kaneelstokken zwart wit eetclean.nl

Kaneel is een zeer gezond kruid wat chroom bevat. Dit heeft een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel. Je lichaam kan zo beter omgaan met suiker door het om te zetten in energie. Daarom bevatten veel zoete recepten  in mijn kookboek ook kaneel. Ook is het een verwarmend kruid, extra lekker in de herfst- en winterperiode. Maar ook tijdens de koele dagen van lente is een kopje kaneelthee erg lekker en verwarmend. Zelf kaneelthee maken? Lees het hieronder!

kaneelboom alles over kaneel eetclean.nl

Eigenschappen van kaneel zijn onder andere:

 • remt bloedsuikerschommelingen
 • stimuleert stofwisseling van koolhydraten en vetten
 • zorgt voor het dalen van het cholesterolgehalte
 • stimuleert de eetlust
 • stimuleert de goede darmbacteriën
 • remmen van onstekingsprocessen in het lichaam
 • door aanwezigheid van fenol coumarine, werkt het tevens pijnstillend en bloedverdunnend
 • teveel kaneel (grote hoeveelheden) kan toxisch zijn voor lever en nieren. Bij normaal dagelijks gebruik hoef je hier overigens niet bang voor te zijn.

Kaneel kan je gebruiken voor:

 • Ontbijt recepten zoals havermout, boekweitpap, pannenkoeken
 • In koekjes, muffins, taarten, desserts
 • Als thee
 • Rijst gerechten

Zelf Kaneel thee maken:

Neem 1 of een half kaneelstokje en schenk daarover heet water, je kan het stokje meerdere keren gebruiken op een dag. Ik kan me voorstellen dat je misschien geen dure kaneelstokjes uit de Nederlandse supermarkt wilt gebruiken voor de thee. Geen probleem, doe 1/2 theel kaneelpoeder in een leeg thee zakje, begin eerst met een klein beetje en probeer even uit hoe sterk je de thee wilt hebben. De zakjes zijn verkrijgbaar bij Simon Levelt of Natuurwinkels.
Kaneelthee is erg lekker met verse munt. Ik neem altijd voor 1 jaar kaneelstokjes mee uit Sri Lanka, zeer betaalbaar.

Zelf kaneel thee maken met munt eetclean.nlZelf kaneel thee maken eetclean.nl

Eet clean recepten met kaneel:

Ben jij ook zo dol op kaneel? Waarbij eet jij graag een snufje kaneel? Laat het me weten in de reacties!

bananenkaneelbroodjes-met-noten-eetclean

Bronnen foto’s 1, 2, 3

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2015 - 2018. Created by Eetclean Powered by WordPress.