Gezonde Versie van Gevulde Speculaas

Gezonde versie van Gevulde Speculaas

November is inmiddels begonnen en daarmee breekt binnenkort de Sinterklaastijd aan. Hierbij horen natuurlijke pepernoten, chocolade letters èn gevulde speculaas. Zelf vind ik vooral de gevulde speculaas erg lekker. De gevulde speculaas uit de supermarkt is behoorlijk ongezond; boordevol met geraffineerde suikers, geraffineerd wit meel en boter. Het bevat vooral snelle koolhydraten die je bloedsuiker snel laten stijgen en daarna voor een dip zorgen. Dit recept is een leuke eet clean optie om zelf een gezondere gevulde speculaas te maken. Het blijft natuurlijk wel een extraatje om van te genieten, het bevat namelijk nog steeds behoorlijk wat calorieën! Met dit recept zijn de ingrediënten in ieder geval wel afkomstige van pure voedzame producten die nog boordevol voedingstoffen zitten! Leuk weetje: dit recept is helemaal veganistisch (zonder dierlijke producten) en past daarom goed bij de veganchallenge die ik afgelopen oktober deed. Lees snel verder voor het recept…

Jammie-vegan-gevulde-speculaas

Wat heb je nodig?

  • Keukenmachine (voor het maken van de amandelspijs) of staafmixer
  • Taartbodem ongveer 14 cm doorsnee, je kan ook rechthoekige schaal gebruiken!

Voor de amandelspijs:

  • Ingredienten-gezonde-gevulde-speculaas-100g amandelmeel
  • 100g dadels
  • rasp van 1 hele citroen (schil)
  • sap van 1/2 citroen
  • optioneel 1 eetl. honing

Voor de speculaas:

  • 200g spelt meel
  • 50 à 70g kokosbloesemsuiker (hoeveelheid afhankelijk van hoe zoet je het wilt)
  • 100 ml gesmolten kokosolie
  • 1 eetl Speculaaskruiden
  • 1 eetl. Bakpoeder
  • 30 ml amandelmelk
  • snufje zout

Garnering:

  • 20 ml amandelmelk
  • handje ongezouten amandelen

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden.
1. Begin met het maken van de amandelspijs. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal tot er een korrelige massa ontstaat. Indien het erg droog is voeg je wat water of een eetlepel honing toe. Door de honing blijft het beter plakken. Maak vervolgens een grote bal van de amandelspijs en leg deze apart.

Aamandelspijs van dadels en amandelmeel

IMG_4805

2. Voor de speculaas meng je eerst alle droge ingrediënten en vervolgens voeg je de gesmolten kokosolie en amandelmelk toe. Kneed dit met je handen tot een geheel, vorm hier ook een bal van.

3. Verdeel het speculaasdeeg in twee gelijke delen, eventueel kan je dit met een weegschaal nauwkeurig afwegen. Vervolgens rol je het deeg uit tot een plak voor de bodem van je taartvorm. Vergeet niet om de taartvorm in te vetten met kokosolie! Je kan ook bakpapier voor de bodem gebruiken. Leg de bodem van je deeg in de taartvorm. Als je het deeg na het uitrollen lastig los krijgt kan je plastic folie gebruiken om het op te tillen.

4. Rol nu ook het spijs uit tot een plak ter grootte van je taartvorm. Vervolgens leg je deze op de speculaas laag. Druk het lichtjes aan.

5. Rol het laatste deel van het speculaas deeg uit en leg deze op de andere twee lagen. Druk lichtjes aan. Garneer met amandelen en bestrijk de bovenkant van het deeg met amandelmelk.

6. Zet je gevulde speculaas 20- 30 min in de oven.

EET SMAKELIJK!  

Volg mij op Facebook, Instagram of Twitter

Stukje-gevulde-speculaas-clean-versie

 

11 Comments

Laat een bericht achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2015 - 2018. Created by Eetclean Powered by WordPress.