Glutenvrije Chocolade Mug Cake

Gisteren maakte ik deze mug cakes voor mijn ouders die zo lief waren om me te komen helpen met klussen in ons nieuwe huis. Momenteel heb ik enorm last van een blaasontsteking, rugpijn en dit is met 38 weken zwangerschap toch niet zo heel fijn. Normaal deel ik iedere woensdag een nieuwe blog, maar ik vandaag wil ik graag dit recept met jullie delen.

Deze chocolade mug cake is een lekker tussendoortje voor de grote trek! Of misschien eet je deze glutenvrije chocolade mug cake graag als ontbijt? Na het eten van deze chocolade cake vraag ik me overigens af waarom ik deze niet vaker eet. Zo eenvoudig, clean en voedzaam.

Mugcake als ontbijt?

Hoewel ik eigenlijk geen voorstander van de magnetron ben, maak ik in een ongeduldige bui voor een lekkere mug cake wel een uitzondering. Belangrijk voordeel is dat als je net als ik normaal gesproken liever geen magnetron gebruikt, dit ook in de oven kan. Het duurt uiteraard wel iets langer en vraagt meer geduld voor je de chocolade mugcake kunt gaan verorberen. En dat is voor mij waarschijnlijk ook de reden dat ik mugcakes niet of zelden als ontbijt eet. Ik ben namelijk vrij hongerig typ als ik ’s ochtends op sta. Ik maak mijn meest favoriete ontbijt, havermoutpap met fruit, in 5 minuten klaar. 

Glutenvrije chocolade mug cake eetclean

Wat is een mugcake?

Mijn gedachte was dat iedereen inmiddels deze term wel kent..Maar dat bleek een vergissing! Toen ik mijn ouders vroeg of ze wel een mugcake lustte, kreeg ik door dat ze er nog nooit van gehoord hadden. Dus speciaal voor hen en alle anderen: de term mugcake staat voor een eenvoudige 1 persoons cake die je maakt in een mug (=mok). Mijn advies daarbij is: ieder glas, mok, beker, kom of schaal die geschikt is voor de oven of magnetron kan je gebruiken. Het doet niets af aan de smaak alleen de vorm is anders. 

Chocolade cake uit de oven glutenvrij eetclean.nl

De chocolade mug cake bereid in de oven

Het oorspronkelijke recept van FocusonFoodies heb ik iets aangepast.

Recept Glutenvrije Chocolade Mug Cake

Wat heb je nodig?

 • 1,5 eetl kokosmeel (10 gram)
 • 1/2 banaan (65 gram)
 • 1 ei
 • 1/2 eetl cacao (4 gram) 
 • 1/4 theel. wijnsteen bakpoeder (of gewone bakpoeder)
 • 2 theel. kokosbloesemsuiker

Hoe maak je het?

Meng alle ingrediënten in een keukenmachine of met een vork tot een gladde massa. Giet dit in je mok of kom en zet dit in een voor verwarmde oven voor 20 min op 180 graden. Of gebruik de magnetron 2-3 min op 800W. Tijd kan per oven of magnetron verschillen.

Tip: Wil je nog iets extra’s? Versier je mugcake met vers of gedroogd fruit, kokos, noten, zaden, yoghurt etc.

Tip: Wil je een sterke cacao smaak voeg dan 1 eetl. toe.

Wat is jouw favoriete smaak als het om mug cakes gaat? En vergeet niet om jouw versie van dit recept met me te delen via Facebook of Instagram! Ik vind het leuk om jullie creaties te zien!

Chocolade mug cake glutenvrij

8 Comments

Laat een bericht achter!
 • Ziet er lekker uit! Ik weet alleen niet of ik zelf voor alles kokos zou gaan…er is niks mis met tarwebloem wat mij betreft. Gluten zijn alleen slechts voor mensen met een gluten-allergie, maar voor de rest vervullen ze de belangrijke functie van verbindingen tussen verschillende voedingsstoffen en vitaminen. Houd daarom wel af en toe gluten in je eten;)

  Groetjes, Birgit

  • Hoi Birgit, Bedankt voor je reactie en advies. Het is mij niet helemaal duidelijk waar je vandaan haalt dat ik geen gluten eet? Of dat aan anderen adviseer? Ik ben namelijk groot voorstander van gevarieerd eten en op mijn site vind je dan ook verschillende recepten met en zonder gluten en gebruik ik verschillende soorten granen. Zodat je met of zonder gluten allergie lekkere recepten kan maken!
   Groetjes Emmy

  • Hoi Charlotte, Ik heb het nog niet met speltmeel geprobeerd. Normaal gesproken heeft kokosmeel meer vocht nodig in vergelijking met ander soort meel. Je kan het proberen ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2015 - 2018. Created by Eetclean Powered by WordPress.