Havermout Limoen repen met de smaak van witte chocolade..Het recept van..

Het is de eerste woensdag van de maand. Voor mij weer het moment om een recept van iemand anders te delen. Zie ook mijn vorige recepten uit deze rubriek.

Havermout limoen

Het recept van deze havermout en limoen repen staat al heel lang klaar. Vorig jaar maakte ik ze al eens. Het oorspronkelijke recept is afkomstig van een Amerikaanse site die ik niet meer terug kon vinden. Vandaar dat ik het steeds uitstelde om te delen. De echte naam is ‘Lemon squares’. Voor het gemak noem ik ze Havermout Limoen Repen. Je kunt ze in repen of vierkantjes snijden. Het doet in elk geval niets af aan de heerlijke smaak! Stel je een combinatie van romige witte chocolade en frisse limoen voor.

Het recept bevat behalve havermout en limoen ook cacaoboter. Cacaoboter is plantaardig vet gewonnen uit de cacaoboom. De cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. Deze bonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. Bron. Van cacaoboter maakt men bijvoorbeeld chocolade en lippenbalsem.

In dit recept geeft de cacaoboter je de smaak van witte chocolade. Het is dan ook absoluut een gezondere guilty pleasure.
De rest van de cacaoboter kun je gebruiken om zelf chocolade te maken of als masker voor je gezicht bijvoorbeeld. Het internet staat vol met recepten en ideeën. Ik kocht mijn cacaoboter bij de AH.

img_1874

Het recept Havermout Limoen repen

Voor 8 grote of 16 kleine porties

Ingrediënten:

Voor de bodem:

– 100 gram cashewnoten
– 50 gram havermout (boekweit vlokken kan ook)
– 40 gram dadels
– 2 eetlepels kokosolie
– sap 1/2 limoen
– snufje zout en eventueel scheutje water
– Optioneel: vanille

‘Witte chocolade laag”:

  • 2 eetl. cacao boter (20-25 gram)
  • 3 eetl.  kokosolie
  • 2 eetl. Agave/honing/maple syrup
  • 1 theel. geraspte limoen schil
  • kokosrasp optioneel

Havermout limoen reep

Havermout limoen reep

Bereiding:
1. Meng de ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot een plakkerige massa. De dadels en cashewnoten moeten goed fijn gemalen zijn. Voeg eventueel extra water toe wanneer het te dik is.
2. Leg bakpapier in een platte schaal. Schep hierin het mengsel voor de bodem. Verdeel en druk aan met de achterkant van een lepel. Of gebruik je vingers. Maak de lepel of je vingers eventueel even vochtig zodat niet alles blijft plakken.
3. Maak de bovenste laag door de ingrediënten (cacaoboter, kokosolie, agave, rasp van limoenschil) au bain marie te verwarmen. Roer regelmatig om het te mengen. Wanneer alles gesmolten is, schenk je het over de bodem. Strooi er eventueel nog kokosrasp overheen.
4. Zet minimaal 1 uur in de koelkast of totdat de bovenkant volledig hard geworden is. Snijd voorzichtig in stukken en eet het lekker op! Indien je het in 8 stukjes snijd bevat het per stuk rond de 225 calorieën.

Vind je het lastig om maar 1 stuk te eten? Snijd ze dan in 16 porties. Zo kun je wel twee stukjes nemen. Bewaar de overige stukken in een afgesloten bakje in de koelkast (maximaal een week).

Tip: Zonder limoen is het echt niet de smaak die het moet hebben. Koop een limoen en rasp deze voor je hem uitperst. De frisse smaak van de limoen is een perfecte tegenhanger van de ”witte chocolade laag”.

Tip: Omdat het recept rijk is aan vet (cashewnoten, cacao boter en kokosolie) adviseer ik je om er niet te veel van te eten. Het is zo lekker dat je het absoluut moet delen met je familieleden, vrienden, collega’s etc.

Tip: Is je bodem erg droog? Prik dan met de vork wat gaatjes in de koek. Zo loopt het mengsel ook in de bodem en blijft deze beter bij elkaar. Of voeg meer water toen tijdens het mengen van de ingrediënten.

Ps. Mocht je weten van wie dit recept is, laat het me weten, dan zet ik het erbij.

Liefs Emmy

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2015 - 2018. Created by Eetclean Powered by WordPress.