Het recept van…FoodQuotes Kokoscake

Vanaf augustus lees je iedere eerste woensdag van de maand: ‘Het recept van…’ in deze nieuwe rubriek deel ik het recept van een andere foodblogger of uit een kookboek, dat ik onlangs heb gemaakt. Dit zijn uiteraard recepten die passen binnen een eet clean eetpatroon en die ik zelf heb getest 🙂 Wellicht zal ik soms de ingrediënten aanpassen maar dit schrijf ik er dan ook bij.

Vandaag ‘Het eerste recept van…’
FoodQuotes: Kokoscake met chocolade glazuur

Deze kokoscake is ontzettend lekker en moeilijk om vanaf te blijven, het kon ook niet anders dan dat ik dit met jullie wilde delen. De ingrediënten en bereiding zijn het originele recept van Foodquotes.

Ik maakte de kokoscake zonder chocolade glazuur, maar dit kan jij natuurlijk wel doen! Je maakt de cake van kokosmeel, wat meer vocht nodig heeft dan ander meel. Het is niet 1 op 1 te vervangen door ander meel. Eerder schreef ik er al het volgende over:

Wat is kokosmeel?
Kokosmeel is een meel gemaakt van gedroogd kokosvlees. Dit is ideaal voor mensen met een gluten allergie of gluten overgevoeligheid. Kokosmeel bevat namelijk geen gluten en is daarom een ideale vervanger voor granen die wel gluten bevatten zoals tarwemeel. 

Waarom is kokosmeel gezond?

  • Kokosmeel is rijk aan vezels, ideaal om je vezel inname te verhogen!
    Het bevat meer dan 35% vezels
  • Het is een goede bron van eiwitten
  • Bevat gezonde vetten waaronder laurinezuur.
    Dit ondersteunt het immuunsysteem en zorgt voor een mooie huid
  • Het is zeer voedzaam
  • Kokosmeel draagt bij een stabiele bloedsuikerspiegel

Waar koop je kokosmeel?
Je kunt kokosmeel in een biologische supermarkt of natuurwinkel kopen. Online kun je kokosmeel vaak voordeliger kopen. Zo koop ik zelf 500g kokosmeel voor €4,50. Dat lijkt misschien duur maar je hebt er ook een stuk minder van nodig. In recepten kun je 250 gram regulier meel (bijvoorbeeld tarwe) vervangen voor slechts 70 gram kokosmeel. In dit recept heb je met 80 gram voldoende voor 10-12 stukjes cake. Voor het meel ben je dan slechts €0,72 kwijt.

eet clean kokos cake

Wat heb je nodig?

  • 80 g kokosmeel
  • 0,5 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 60 ml kokosmelk
  • 85 ml honing
  • 90 g kokosolie (of boter)
  • 2 eiwitten

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe in een kom het kokosmeel, bakpoeder en een snufje zout en meng goed.
3. Smelt de boter/kokosolie in een pannetje en laat even afkoelen. Mix de 3 eieren, kokosmelk, honing, vanille* en boter/olie in een kom licht schuimig.
4. Doe de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en mix tot een egale massa.
5. Klop de 2 eiwitten stijf in een brandschone kom. Schep 1 el van het kokosmeel mengsel door de eiwitten en spatel voorzichtig door elkaar. Schep dit vervolgens door het kokosmeel mengsel en spatel voorzichtig door elkaar.
6. Doe een bakpapiertje in een langwerpige bakvorm (rond kan natuurlijk ook) en verdeel hierover het beslag.
7. Bak 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. (baktijd kan per oven verschillen, kijk na 30 minuten even of de cake al gaar is)
8. Haal de cake, als deze gaar is, uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

*Ik had geen vanille in huis, deze heb ik weggelaten.

Tot slot wil ik Simone van Foodquotes bedanken dat ik haar recept hier mag delen!

Een ander recept met kokosmeel zijn deze eet clean koekjes met cacao nibs

Kokoskoekjes1

14 Comments

Laat een bericht achter!
    • Hoi Sandra, ik heb het zelf nog niet geprobeerd. De cake is in een paar dagen op bij ons 🙂 Ik zou zeggen probeer het eens. Laat je weten of het nog goed smaakte na het ontdooien?

  • Hi,

    Ziet er heerlijk uit, de cakejes 🙂
    Zou ik de honing kunnen vervangen met fijn geprakte banaan? Ik ben niet zo’n fan van honing en siropen etc!

    Groetjes

    • Hoi Roxanne, je kan het proberen maar ik durf niet met zekerheid te zeggen of het lukt. Kokosmeel kan snel te droog zijn en wellicht is honing niet 1 op 1 te vervangen met een banaan. Misschien iets meer kokosmelk gebruiken. Ik ben erg benieuwd naar je resultaat, laat je het even weten?

  • Echt smerig die kokoscake. Zit nauwelijks smaak aan. En de cake is zo slap als een vaatdoek. Luchtig is ie ook niet.

    • Hoi Carlo, ik begrijp uit je dat de cake niet goed gelukt is, erg jammer! Blijkbaar is het niet zo stevig als op de foto hierboven?
      Heb je wellicht andere melk gebruikt? of iets anders uit de ingredienten vervangen? Soms kan het kokosmeel van mindere kwaliteit zijn. Zijn er meer recepten met het kokosmeel mislukt?

    • Hoi Kiki, Ik heb het nog niet met andere melk gemaakt. Kokosmelk is vrij vet, ik denk dat het met andere melk waarschijnlijk niet het zelfde resultaat zal hebben. Proberen kan natuuurlijk, mocht het lukken laat je het weten? Ik ben benieuwd!

  • cocoscake gemaakt hij is echt heerlijk had er alleen wat minder honing ingedaan was het laatste restje wat ik nog in huis had dus de volgende keer iets meer honing maar hij is super me cake en smaakt heerlijjk en goed stevig maar ik kan die niet een hele week bewaren hoor die blijft nog geen dag staan dan is ie al op☺

  • Hoi ik heb nu 2 keer het recept gemaakt maar beide keren was de cake zo vochtig dat het een spons is wat doe ik fout heb het recept precies gevolgd en niks extra toe gevoegd alleen geen kokosmelk maar gewone melk is dat een probleem

  • Hoi.

    Je zegt dat je de vanille heb weg gelaten.
    Maar bij de ingrediënten staat niet hoeveel vanille erin zou moeten als je het wel gebruikt.

    Groetjes Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2015 - 2018. Created by Eetclean Powered by WordPress.