Overnight oats: Havermout met rode bessen

Iedereen die mij al wat langer volgt weet dat ik gek ben op havermout. Ik eet vrijwel iedere dag havermout(pap) als ontbijt. In het weekend vervang ik dit weleens door een pannenkoek. Nu is het zomer en heb ik niet altijd trek in warme havermout. Daar bestaat gelukkig een hele handige oplossing voor genaamd: Overnight oats. Perfect als een fris en koud ontbijtje bij het aankomende zomer weer.

Zoals de engelse term al zegt is het een overnachtte havermout. In het Nederlands klinkt het een beetje gek, mocht je nog een goede Nederlandse term weten, dan hoor ik dat graag.

Het idee is dat je de havermout mengt met vocht, bijvoorbeeld (plantaardige) melk, water en/of yoghurt. Vervolgens voeg je extra’s toe voor de smaak en voedingstoffen. Je kan variëren met fruit, noten(pasta), zaden, pitten, specerijen en ga zo maar door. De meest eenvoudige versie is er een halve geprakte banaan door de havermout roeren met wat kaneel. Je havermout zet je ’s avonds voor het slapen gaan in een glas of kom in de koelkast, de volgende ochtend heeft het vocht de havermout zacht gemaakt en kan je hem direct (koud) op eten. Je hoeft de havermout dus niet te koken!

Perfect als je ’s ochtends weinig tijd hebt. Je maakt het ’s avonds klaar in een bakje en neem het de volgende ochtend direct uit de koelkast mee naar je werk. Zo simpel kan het zijn!

Vandaag deel ik mijn versie van havermout met rode bessen uit de moestuin van mijn ouders. Toch wel beetje geluk voor mij want in de winkel zijn ze niet zo vaak verkrijgbaar en erg duur. Maar ook zonder rode bessen kan je deze overnight oats maken: mijn tip is de rode bessen te vervangen door ander (rood) fruit, zoals kersen, frambozen, blauwe bessen of bramen. Ook bevroren fruit uit het vriesvak van de supermarkt is aan te raden! Vaak ook nog voordeliger dan vers rood fruit.

koude havermout uit de koelkast met rode bessen eetclean.nl

Voor 1 portie

Wat heb je nodig?

  • 40g Havermout*
  • 100ml Amandelmelk*
  • 50g (soja) Yoghurt
  • 1/2 banaan geprakt
  • 100 g rode bessen of ander rood fruit naar keuze
  • 1 eetl chiazaad*
  • 1/2 tl kaneel
  • optioneel: pompoenpitten, lijnzaad etc.

* Je kan de amandelmelk ook vervangen voor andere melk.
* havermout is in principe glutenvrij, zorg dat je havermout neemt die niet in aanraking is gekomen met gluten.

* Geen chiazaad in huis? Geen probeem, voeg iets minder vocht toe.

Tip: Bewaar de andere helft van de banaan met schil in de koelkast.

Hoe maak je het?

Meng in een kom of glas alle ingrediënten door elkaar. Zet in de koelkast voor een nacht en je ontbijt staat ’s ochtends al klaar!

Klik hier voor al mijn havermout recepten op eetclean.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2015 - 2018. Created by Eetclean Powered by WordPress.