Wat betekent clean eten voor mij?

Het perfecte leven..

Op internet en social media wordt vaak de indruk gewekt van een perfect leven. En stiekem doen we er bijna allemaal aan mee, we plaatsen alleen onze mooiste selfies, leukste berichten en creëren zo (onbewust) een ideaal plaatje van hoe we ons leven leiden. Door deze website, mijn Facebook pagina en Instagram account ‘Emmyeetclean’ lijkt het alsof ik elke dag 100% clean eet. Het tegendeel is waar!

Ook krijg ik in het dagelijks leven veel vragen over wat clean eten is. Een automatische gedachte is vaak dat je dan alleen biologisch eet, ook dat is in mijn geval niet waar! Ik zou graag volledig biologisch eten, maar daarvoor moet ik toch echt nog wat meer kookboeken verkopen 😉

In deze persoonlijke blog vertel ik je wat clean eten voor mij in de dagelijkse praktijk betekent.

Wat betekent clean eten voor mij?

Lees ook mijn 10x tips om clean te eten

Minneboo Fotografie

Hoe ik begon..

Iedereen is bekend met de termen gezond eten, puur eten, biologisch eten, suikervrij eten en ga zo maar door. Mijn website heet ‘Eetclean’ en deze term hoor je waarschijnlijk steeds vaker in Nederland. Zelf kwam ik ‘clean eating’ voor het eerst tegen op Instagram, waar vooral Australische en Amerikaanse mensen de term gebruikte. Ik heb gekozen voor de term ‘clean eten’ maar onbewerkt eten, puur of natuurlijk eten kunnen hetzelfde uitdrukken.

Omdat ik mijn extra’s kilo’s door ongezond en onregelmatig eten helemaal beu was, begon ik in september 2013 met krachttraining en clean eten. Ik verdiepte me in wat clean eten precies was door het lezen van boeken, websites en het volgen van andere clean eters op instagram. Zo las ik regelmatig dat het verlagen van je vet percentage voor 70% in de keuken gebeurd. De overige 30% is een kwestie van consequent een uitdagend trainingsschema uit te voeren. En toen ik dit ging toepassen had het absoluut resultaat!

clean-eten-en-krachttraining-mijn-persoonlijke-verhaal

Deze percentages kun je het beste zien als een richtlijn.  Het belangrijkste om te onthouden is dat voor een fit, gezond en strakker lijf je eetpatroon zwaarder telt dan de training. Mijn lieve moeder heeft heel wat kilo’s verloren door alleen haar eetpatroon aan te passen, ze kon wegens rugklachten niet intensief bewegen. Toch raad ik je voor het beste resultaat een combinatie van beide aan! Een andere keer zal ik ook nog eens een blog schrijven hoe ik zelf met krachttraining resultaat geboekt hebt. Nu wil ik vooral delen wat clean eten voor mij betekent en hoe dit er in mijn dagelijks leven uit ziet.

Clean eten is voor mij..
80% van de tijd:
 1. Zoveel mogelijk onbewerkte voeding eten
 2. Veel fruit en groente eten
 3. Granen eten
 4. Noten, zaden en pitten eten
 5. Geen beperking in koolhydraten, vetten of eiwitten
 6. Het vermijden van sterk bewerkte voeding waaronder pakjes en zakjes
 7. Geraffineerde (witte) suiker vermijden
 8. Regelmatig eten
 9. Je maaltijden zelf bereiden
 10. Voeding bewust kopen
 11. Genieten van eten

Deze 80% procent komt vooral terug in mijn wekelijkse boodschappen, de maaltijden en de tussendoortjes die ik zelf maak. Door zoveel mogelijk clean eten in huis te halen, ontstaat er vanzelf een gezond eetpatroon.

De overige 20%:

De overige 20% betekent voor mij dat ik op verjaardagen, tijdens etentjes of een gezellige lunch afspraak niet gefixeerd ben op clean eten. Iedereen die mij goed kent ziet mij heerlijk smikkelen van een stukje taart of paprika chips. Ook eet ik graag een frietje speciaal. Dit lijkt misschien heel tegenstrijdig maar voor mij is dit de beste manier om een clean eetpatroon voor de rest van mijn leven vol te houden. Al is volhouden hier niet helemaal het juiste woord, clean eten gaat grotendeels vanzelf wanneer je deze gewoonte hebt aangeleerd.

Zolang je maar de juiste voeding in huis haalt en daarmee je maaltijden en tussendoortjes bereidt. Afhankelijk van je huidige eetpatroon kun je dit stap voor stap gaan veranderen. Zou je hier graag mijn hulp bij willen gebruiken? Neem eens een kijkje bij het Eetclean Kookboek of 30 dagen clean eten met het Eetclean Maandmenu.

100% Clean eten vind ik niet reëel en raad ik iedereen af. Door jezelf specifieke voedingsmiddelen te ontzeggen kan je er juist trek in krijgen. Alles wat verboden is trekt je aandacht. Mijn ervaring is dat clean eten het beste gecombineerd kan worden met vrijheid. Hiermee bedoel ik: jezelf toestaan te genieten van eten wat niet zo gezond is. Ook in de periode dat je wilt afvallen! Dit geeft je lichaam en geest rust en zorgt voor een prettige balans. Dus heb je een keertje trek in iets, geef er gewoon aan toe! Geen reden om je schuldig te voelen.

balance-jpg

Kleine toelichting..

Naast mijn clean eetpatroon heb ik ook een aantal persoonlijke voorkeuren. Deze kunnen voor iedereen anders zijn.

Mijn persoonlijke keuzes zijn om:

 • Geen vlees, wel vis eten
 • Zo min mogelijk tarwe te eten
 • Koemelk producten in beperkte mate eten*, deze vervang ik zoveel mogelijk door geitenkaas, amandelmelk etc.

* Ik neem graag Griekse yoghurt, dit is natuurlijk wel van koemelk gemaakt.

Tot slot

Ik hoop dat ik je een eerlijk inkijkje heb kunnen geven in wat clean eten voor mij betekent. Wat betekent een ‘gezond’ eetpatroon voor jou?
Hoe zorg jij voor een prettige balans? Heb je nog tips of adviezen? Laat het me weten in een reactie hieronder, dat zou ik erg leuk vinden!

Liefs Emmy

 

 

 

10 Comments

Laat een bericht achter!
 • Erg leuk om te lezen! Ik probeer dit al een beetje toe te passen maar ben van plan om dit meer te gaan doen. Handige tips, bedankt!

 • Wat een heerlijke, nuchtere, duidelijke blogpost! Precies zoals ik erover denk (al pas ik het nog lang niet altijd toe), maar inderdaad niet te krampachtig doen, maar je gezonde verstand volgen en de meeste tijd clean eten.

 • Hey,

  ik ontdek je site nu pas omdat ik op zoek was naar gezonde wafels, omdat ik gisteren een wafelijzer cadeau geregen heb 😉
  Maar word nu al helemaal blij van je site, vooral over wat voor jou clean eten inhoudt! Ga er vanmiddag nog eens meer doorheen neuzen!

 • Hallo Emmy
  Zit nu voor het eerst op je site.
  Ik wil graag een recept om vocht kwijt
  te raken en zag gelijk de rest van je site.
  Erg interessant, maar waar ik moeite mee heb
  is bewegen van wegen slechte knieën.
  Maar ik ga het toch proberen en jou
  adviezen opvolgen.

  Ik laat het je weten
  Groetjes
  Corrie??

  • Hoi corrie.
   Een tip om thuis te bewegen.
   Koop een kettlebell van 4 kg bij action voor 6 euro.
   Vul op youtube kettlebell voor beginners in. Bekijk de filmpjes aandachtig door desnoods een paar x en zoek die uit wat jou leuk toe lijkt. Ga hiermee 1 x per dag mee bezig.week 2 -2 x per dag week 4- 3x per dag als je dat leuk vind.
   Half uurtje per x verbrand je zo 150 kaloriën.

 • Hoi,
  Vandaag je site ontdekt. Wat een mooie clean recepten. Boek besteld en ik heb meteen een weekendmenu samengesteld met boodschappenbriefje. Zin in!!
  groetjes Germa

 • Hoi Emmy
  Per toeval je site ontdekt en werd gelijk enthousiast. Ik weet heel goed hoe ik gezond en verantwoord moet eten maar laatste jaar lukt het mij niet. Ik heb echt een stok achter de deur nodig. Gelijk jou boek besteld en aangemeld op je FB pagina. Dus benieuwd hoe het daar gaat en hoop samen met de rest weer geïnspireerd te raken. Boodschappenlijstje al klaar en maandag ga ik de boodschappen doen.

  Groetjes Yvonne

 • Grappig dat jouw eetstyle clean eating heet. Ik eet al jaren zo, heerlijk. Ik eet wel vlees met mate (jaren vegetarisch gegeten maar mijn HB ging zakken en soya is ook niet al te best om in grote hoeveelheden te eten) groet, Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2015 - 2018. Created by Eetclean Powered by WordPress.